onsdag 6. mai 2015

25 råd til å snakke slik at barna lytter - (Del 3/5)

 Her kommer del tre i serien "snakk slik at barna lytter". Nedenfor deler vi råd 11-15.11. Gi alternativ
Gi gjerne barna alternativ, men ikke mer enn to. Når de velger selv, kan de ikke si at de ikke vil det etterpå. ”Vil du ha den grønne genseren eller den blå genseren?” ”Vil du ha leverpostei eller skinke på brødskiven?”

12. Tilpass språket til utviklingsnivået
Dess yngre barnet er, dess kortere og enklere bør setningene være. Tenk over hvor mye barnet ditt forstår. Det er lett for oss å si til en treåring ”Hvorfor gjorde du det?” Det er mange voksne som ikke alltid kan svare på det spørsmålet. En bedre måte å si det på er; ”La oss snakke om det du gjorde.”


13. Lær dem folkeskikk
Selv en toåring kan lære å si ”vær så snill”. Forvent at barna dine skal være høflige. Vi bør lære dem vanlig folkeskikk. Snakk til barna slik du vil de skal snakke til deg.
14. Tenkt over den psykologiske siden
Når vi gir barna trusler fører det ofte til at de kommer i forsvarsposisjon. ”Du”-setninger kan føre til at barna blir hissige. ”Jeg”-setninger er ikke så dømmende. I stedet for å si ”Du må ditt eller datt” eller ”Du må…”, prøv heller å si; ”Jeg vil at du skal….” eller ”Jeg blir så glad når du rydder opp lekene.”. Ikke spør et spørsmål som gir rom for et negativt svar, når det egentlig ikke er rom for det. I stedet for å si ”Kan du vær så snill å henge opp jakken din”, si heller ”Vær så snill å heng opp jakken din”.

15. Skriv det
Når vi minner noen på noe gang på gang, kan det oppleves som masing. Dette gjelder særlig tweens, (9-12 år). De føler at de voksne ser på dem som tjenere eller ”slaver” når de hele tiden blir fortalt hva de skal gjøre. Du kan faktisk kommunisere alt du vil uten å si et ord. Du kan skrive det. Skriv en humoristisk lapp til barnet ditt. Sett deg så ned i sofaen å se hva som skjer.

I morgen deler vi nest siste del i denne serien. Kom tilbake å få med deg råd 16-20. Har du gått glitt av del 1 og 2? Klikk deg inn på linkene nedenfor for å lese de ti første rådene. 

Del 1: 25 råd til å snakke slik at barna lytter - (Del 1/5 - de 5 første)
Del 2: 25 råd til å snakke slik at barna lytter


En familie - En inntekt (c)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Så hyggelig at du vil legge igjen en kommentar :)