tirsdag 5. mai 2015

25 råd til å snakke slik at barna lytter - (Del 2/5)


I går delte vi de første fem rådene om hvordan vi kan snakke slik at barna lytter. Her får du de fem neste. 

6. Gi barnet et tilbud de ikke kan avvise
Når barna har blitt 2-3år, kan du forklare hvorfor du vil de skal gjøre noe. Da kan du unngå lange diskusjoner. ”Kle på deg, slik at du kan gå ut å leke” . Ha en så god grunn i etterkant av spørsmålet ditt at barna må godta det.

7. Vær positiv
I stedet for å rope ”Ikke spring!”, si heller: ”Inne går vi, men ute kan du springe.”

8. Begynn setningene med ”Jeg vil”
I stedet for å si ”Kom hit”, si heller; ”Jeg vil du skal komme hit”. I stedet for å si ”La Henrik få prøve”, si heller; ”Jeg vil at du skal la Henrik får prøve nå”. Dette fungerer godt for barn som gjerne vil gjøre deg til lags, men som ikke liker å få ordrer.

9. ”Når…..Da”
”Når du har spist opp maten, da skal vi gå ut”. ”Når du har pusset tennene, da skal jeg lese en bok til deg”. ”Når du har hengt opp jakken din, da skal du få en yoghurt”. ”Når” forteller barna at du ønsker de skal være lydige. Det fungerer ofte bedre enn ”hvis”, for det gir barnet inntrykk av at det har et valg, og det var egentlig ikke meningen. 


10. Først føtter, så munnen
I stedet for å rope ”Skru av iPaden, nå skal vi spise middag!”, gå heller inn på rommet der barnet ditt sitter å trykker på iPaden, se på hva han/hun gjør på i noen minutter, og så når der er en naturlig åpning eller slutt, da kan du få barnet til å slå den av. Når du går til barna, viser du dem at du mener alvor med det du sier.

Kom tilbake i morgen, da får du del 3/5

En familie - En inntekt (c)

1 kommentar:

  1. Flott :D prøver så godt jeg kan men ikke alltid like enkelt. Skal skrive opp alle da du har lagt ut alle tipsene :D

    SvarSlett

Så hyggelig at du vil legge igjen en kommentar :)