fredag 24. april 2015

Lær barn å si sannheten – 13 praktiske råd. Del 1/3

I de neste tre innleggene skal vi ta for oss et nokså uvanlig, men veldig viktig tema: Nemlig hvordan vi kan lære barna våre å snakke sant. Vi har 13 praktiske punkt som er til god hjelp. I dette innlegget tar vi for oss de fire første.


Gi belønning når de er ærlige
Det kan være vanskelig for barna å være ærlige, fordi de er redde for at de skal blir straffet for noe de har gjort. Derfor er det viktig å gi belønning når barna sier sannheten. Dersom du finner ut at barna har gjort noe galt, men likevel velger å si sannheten, prøv da å gi så lite straff som mulig. Kanskje du kan gi dem en advarsel, samtidig som du takker dem fordi de var ærlige. En unnskyldning er kanskje nok. Det er flott hvis de forstår at å vise nåde er større enn å gi straff. Vi må rose barna når de er ærlige, for dette vil oppmuntre dem til å være åpne med oss i framtiden, og det vil legge grunnlag for god kommunikasjon. Alle gjør feil, og vi kan lære av dem. La barna våre forstå at vi setter stor pris på sannhet.

Ikke mist kontrollen
Den beste måten å oppnå dårlig kommunikasjon med barna dine, er ved å miste kontrollen og ”freak out”. Kanskje barna dine kommer til deg for å dele noe som har vært vanskelig, som du kanskje ikke har lyst å vite. Det kan være noe om dem selv, eller om andre barn. Da kan det være lurt å svare med: ”Det var interessant. Fortell meg mer”. Kanskje du også kan si. ”Dette må jeg snakke med pappa om, så vi kan finne ut hva vi skal gjøre i denne situasjonen”. Selv om det føles ut som du har mistet kontrollen på innsiden, så gjør ditt aller beste for å virke rolig på utsiden. Vi ønsker jo helst at barna skal komme til oss med det som er vanskelig. Så husk å behold roen.


Ikke stemple barnet ditt
Når barna våre ikke sier sannheten, kan det fort dette ut av oss at de lyger, eller enda verre, at de er en løgner. Det kan være skummelt å stemple barna på denne måten. De tror på det vi sier. For et barn er det stor forskjell om du sier ”Du er en løgner,” og ”det du sa nå er ikke sant”. Det er ofte lett for oss å gjennomskue når et barn ikke forteller sannheten. Dette kan vi gjøre på en fin måte. Når barna er små og de utvikler fantasien sin, forteller de ofte ting som ikke stemmer med virkeligheten. Da kan du for eksempel si: ”Det var en morsom historie, men jeg tror du har diktet den opp. Det hadde vært ganske gøy hvis det faktisk skjedde i virkeligheten.” Når barna er små og utvikler fantasien sin, er det helt normalt at de kommer med alle slags rare historier. Da trenger ikke vi som foreldre å kalle dem løgnere eller lignende. Prøv å ”stemple” barna dine på en positiv måte, som for eksempel. ”Jeg vet at du er en ærlig gutt/jente”. ”Jeg er sikker på at du kan fortelle meg sannheten”.

Definer sannhet
Å skjule ting som man burde fortelle, er å være uærlig. Å snike rundt er uærlig. Å lure er heller ikke å være ærlig. Når man overdriver veldig forteller man egentlig ikke helt sannheten. Det er ikke alltid barna forstår hva det betyr å være ærlig, derfor er det viktig at vi hjelper dem å få en klar forståelse og definisjon av hva det er. Det er lurt å bruke eksempel. Ord som ”alltid, og ”aldri”, stemmer ofte ikke med sannheten. ”Jeg er så sulten at jeg holder på å dø”, er heller ikke helt sant. Det er overdrivelse og kan hindre barna i å bli tatt seriøst i framtidige samtaler.  En annen ting som er svært viktig å lære barna er at det er veldig farlig når andre barn ber dem om å lyve. ”Ikke fortelle dette til foreldrene dine…” Dette er heller en klar indikasjon på at de bør fortelle nettopp dette til foreldrene. Vi må beskytte barna våre ved å vise dem hva det betyr å være ærlig, og hvordan man gjør det rent praktisk. Vi ønsker også at de skal forstå at det alltid er trygt å komme til foreldrene med sannheten. (Og det bør det være).

Få med deg neste del (2/3) Den blir lagt ut i morgen.

En familie - En inntekt (c)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Så hyggelig at du vil legge igjen en kommentar :)