onsdag 29. april 2015

8 PASS-PÅ-KROPPEN REGLER - beskytt barna mot seksuelle overgripere

Et utrolig viktig tema som sjelden blir tatt opp, er hvordan vi kan hindre at barna våre blir offer for seksuelle overgripere. Dessverre finnes de i samfunnet vårt, og ofte der vi minst venter det. 

Ingen hemmeligheter, bare overraskelser
På en amerikansk blogg leste jeg om en familie som har en regel om at de ikke har hemmeligheter i familien, bare overraskelser. Med det mente de at hemmeligheter ofte er ting man ikke vil at andre skal vite om, fordi det er negative opplysninger. Overraskelser, derimot, er noe man holder hemmelig en stund, og så når man forteller det, er det en positiv og gledelig nyhet.


Barn er lojale
Barn er veldig lojale. Hvis en voksen spør om de kan holde på en hemmelighet, kan de holde tett i årevis. Dette er noe overgripere benytter seg av. ”Dette må du ikke si til noen”. ”Dette er vår lille hemmelighet” og lignende, kan være typiske ting de sier til barna. Har vi lært barna våre at i vår familie har vi ikke hemmeligheter, kan det beskytte dem fra overgripere.

Pass-på-kroppen regler
Familien til bloggeren jeg nevnte ovenfor har laget åtte ”pass-på-kroppen regler” som henger på kjøkkenet deres. De har snakker med barna sine om dem, og tar dem opp med jevne mellomrom for å forsikre seg om at barna er bevist på dem.

Viktig også for foreldre
Det er utrolig viktig at vi som foreldre er bevisst på dette. Det hjelper oss til å være på vakt i tilfelle noe skulle skje. Og det hjelper oss til å være våkne og ”på vakt” ovenfor folk vi synes oppfører seg på en unaturlig måte ovenfor barn.

Lær barna
Lærer vi barna noen enkle, men viktige regler, kan de unngå å bli lurt inn i situasjoner som vil skade dem for resten av livet. Sett av tid til å lære dem de 8 ”pass-på-kroppen reglene”. Disse vil gjøre dem mindre sårbare i møte med overgripere.

Skriv ut og heng opp
Vi vil oppfordre alle til å skrive ut de 8 ”Pass-på-kroppen reglene” og henge dem opp en plass alle kan se dem. Kanskje det vil føre til at besøkene lurer på hva dette er. Det kan gi deg anledning til å gjøre enda flere bevisst på dette viktige tema. Noen samtaler blir kanskje litt ubehagelige, men hvis vi beskytter barna våre med å gjøre det, er det verdt det!


Klikk på bilde for å få det i full størrelse (A4), last ned og skriv ut. 

En familie - En inntekt (c)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Så hyggelig at du vil legge igjen en kommentar :)