søndag 19. april 2015

5 grunner til at barn bør hjelpe til med husarbeid

Det er lett for at vi som foreldre gjør alt i huset. Ofte er det mer arbeid å få barn til å gjøre noe, enn å gjøre det selv. Men hvis vi aldri slipper dem til og aldri tar oss tid til å lære dem å gjøre husarbeid, tar vi fra dem muligheten til å lære viktige og nyttige ting. På sikt vil det også bli lettere for oss foreldre å holde huset ryddig og rent. Les 5 grunner til at barn bør hjelpe til med husarbeidet nedenfor.


De er en del av familien
De roter, de spiser mat, de bruker klær, de skitner til kopper og fat akkurat slik som du og jeg. De bør derfor hjelpe til med å rydde opp etter seg.

De tilegner seg viktige egenskaper de vil få bruk for senere i livet

Dette er utrolig viktig. Hjemmet er den perfekte plassen å lære hvordan man skal gjøre ting. Dersom de ikke lærer det hjemme, må de lærer det en annen plass senere i livet. Nå har du sjansen til å lære dem slik at de er forberedt på det som møter dem senere i livet. 


De lærer å ta ansvar

Ansvar er nøkkelen. Dersom de vet at de har ansvar for noe, og at andre stoler på at de skal gjøre det, er det mye større sannsynlighet for at de vil utføre oppgavene sine. 


De lærer verdien av arbeid

Dette er også utrolig viktig. Finnes det noen i dagens samfunn som liker å jobbe hardt? Har vi mistet gleden ved å ta et tak? Det er ikke alle som er født med arbeidslyst, men alle kan lære hvor viktig det er å jobbe, og bli glad i å jobbe. For, med mestring kommer gleden.  


De blir mer takknemlig

Når barna forstår hvor mye arbeid det er å gjøre noe, vil de etter hvert blir mer takknemlige til dem som gjør det. De oppdager at når glass, tallerkener og kopper er skitne, så må noen vaske dem. De forstår at når noen bare slenger yttertøyet på gulvet må noen andre henge det opp. Og så videre.Nedenfor ser du et forslag til arbeidsoppgaver som passer til barn i ulike aldere. Det er viktig at de ikke får oppgaver som de ikke greier å utføre. Får de oppgaver som er tilpasset alderen, vil de føle mestring, noe som igjen gir glede. Dette er bare et forslag. Du kjenner barna dine og vet hva de er klar for.


Inspirasjon til denne oversikten fant vi hos Mique.

En familie - En inntekt (c)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Så hyggelig at du vil legge igjen en kommentar :)