onsdag 18. mars 2015

Syv punkt for et godt ekteskap

Alle ekteskap, selv de beste, trenger pleie. De aller fleste har sterke følelser for hverandre på bryllupsdagen. Følelsene bruser, og det er vanskelig å tenke seg at man kan bli lykkeligere. Men så kommer hverdagen, og da er det ikke alltid man har sommerfugler i magen når man ser på ektefellen sin. Det er ikke til å stikke under en stol at utfordringene dukker opp, og de kan slite på forholdet om man ikke er bevisst. 

En av ekspertene i Redbook Love Network, Dr. Jane Greer har en liste på syv punkt for å få et trygt og solid ekteskap. Hun er ekteskaps- og familierådgiver i New York. Rekkefølgen her er ikke så viktig, det viktigste er at dere er bevisst på alle punktene. I følge Greer så vil dere få et forhold som varer ”til døden skiller dere ad” hvis dere følger rådene nedenfor. 


Det kan hjelpe å tenke på ekteskapet som et hjem. Det skal være en plass der du helt og fullt kan være deg selv, slappe av og søke ly for alt som skjer utenfor hjemmet. For at et hjem skal være solid, må det ha et godt fundament. 

Punkt 1: Tenk som et ”vi”
Greer råder alle par til å tenke i ”vi-form”, ikke bare ”du og jeg”. Se på dere selv som et ”team” som er på lag med et felles mål om å ha det godt og lykkelig sammen. Alle planene dere legger for framtiden må dere gjøre sammen. Vi skal på ferie, vi skal bygge hus, vi skal få barn sammen og så videre. La aldri denne felles drømmen gå tapt. 
Etter hvert som dere har flere og flere opplevelser sammen, er det viktig å mimre om disse i vi-form. Mange elsker å fortelle om hvordan de møttes. Tenk på alle felles opplevelser med samme innlevelse, da vil dere minne både dere selv og andre på at dere er et par. 

Punkt 2: Nytt familiebilde
Når dere gifter dere, blir en ny familie skapt. Foreldrene og søsknene dine er ikke lenger de som står deg nærmest. Nå er det ektefellen din, mannen din eller konen din og eventuelle barn. Det er viktig at dere skifter syn på familien. Dette hjelper dere å tenke på dere selv som et par. Tenk igjennom hvordan dere vil at deres familie skal fungere. Hva slags regler og grenser vil dere ha, og hvordan vil dere forholde dere til dem? Dette vil hjelpe dere til å holde sammen hvis foreldre eller svigerforeldre prøver å blande seg inn i deres familieforhold. 


Punkt 3: Intimitet
Når man blir sammen vil man gjerne være nær den andre så mye som mulig. Og når man er nygift er man ofte uadskillelig. Men så går årene, og hverdagene blir hektiske. Tidlige morgener, sene kvelder og lite søvn. Det blir mye kjøring frem og tilbake, husarbeid, matlaging og mange andre gjøremål. Det kan føre til at man glemmer å gi sin kjære en god klem eller et varmt kyss. Og når kvelden kommer er man så trøtt at man bare vil sove. Intimitet er mye mer en fysisk nærhet. Det er noe unikt som bare dere to deler, derfor er det veldig viktig for den emosjonelle delen av ekteskapet.  

Punkt 4: Krangle på den rette måten
En krangel eller diskusjon en gang i blant er nesten ikke til å unngå. Det kan være lett si sårende ting i slike situasjoner, og disse ordene kan såre mye mer enn det var ment. Klarer dere å beholde litt av fatningen, og følge noen enkle råd, kan man unngå de verst utblåsningene. 

  • Hold dere til tema. Ikke dra inn usaklige ting. 
  • Respekter hverandres syn
  • Godta at dere er uenige. 
  • Prøv å koble kranglingen til noe positivt. Dette kan være en fin unnskyldning etterpå, en blomster, et smil, eller noe som viser hvor glad du er i den andre. Dette vil hjelpe dere å komme videre, og ofte vil det faktisk styrke forholdet.

Punkt 5: Tidsbalanse
Det er forskjell på hvor mye tid par trenger sammen. Noen vil være sammen hele tiden, andre trenger ikke å se hverandre så ofte. Dere må finne en modell som passer for dere. Vær oppmerksom på at dette kan endre seg etter hvert som årene går.
Husk at det er viktig med alenetid. Dette er viktig både for å fordøye inntrykk, få egne erfaringer og personlig utvikling. På denne måten vil dere få mer å snakke om når dere er sammen. Men la ikke alenetiden ta overhånd! Det er veldig viktig å være sammen, slik at forholdet holder seg godt og sterkt. For barnefamilier er det viktig at dere får alenetid som par. 


Punkt 6: Vær bestevenner
I et godt vennskap kan man være seg selv uten å være redd for å bli avvist. En bestevenn akseptere og respekterer deg for den du er og prøver ikke å forandre deg. Du kan åpne deg og gjøre deg selv sårbar fordi du stoler helt og fullt på han eller henne. Du vet at bestevennen din alltid stiller opp. Akkurat slik skal det være i et ekteskap. Punkt 7: Møt utfordringer sammen
Det er først når man møter vanskelige tider og utfordringer at forholdet blir satt på prøve. Sykdom, lite penger, arbeidsledighet og lignende tærer på alle par. Det er i slike perioder man virkelig får testet ekteskapet. Klarer dere å møte disse utfordringene sammen, vil dere oppleve å komme enda nærmere hverandre etterpå. Det å ha jobbet seg igjennom prøvelser sammen, knytter dere tettere sammen. 

Kilde: Helsenett

En familie - En inntekt (c)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Så hyggelig at du vil legge igjen en kommentar :)