søndag 26. april 2015

Lær barn å si sannheten - 13 praktiske råd. Del 3/3

I dag deler vi de siste fire punkene i serien "Lær barn å si sannheten - 13 praktiske råd"


Vær et eksempel
Den beste måten å undervise på er ved å være et godt eksempel. Vi som foreldre bør ha en oppførsel som viser at vi er ærlige. For eksempel. Dersom vi har vært på butikken og vi oppdager at vi har fått igjen for mye penger, bør vi dra tilbake til butikken og fortelle sannheten. Selv om dette fører til mer stress, er det utrolig viktig at barna våre får se at vi gjør det. En annen fristelse for oss foreldre er de små løgnene vi så lett tyr til. Det kan være for å spare noen kroner, eller får å sette oss selv i et bedre lys. Det kan være å lyve om barnas alder for å få billigere billetter til sirkus, kino, en fornøyelsespark eller lignende. Vi må si sannheten. Barna ser på oss, og vi er forbilder og eksempler for dem.

Kom til sakens kjerne
Målet for oss foreldre er å nå inn til barnas hjerte. Derfor er det viktig å lære dem empati. Det kan være lurt å stille spørsmål som ”Hvordan ville du følt det dersom…” Og siden vi her snakker om å være ærlig, kan du si ”Hvordan ville du følt det hvis en av vennene dine løy til deg?” Vi ønsker at de skal forstå at sannheten er best. Det er kanskje vanskeligere å si sannheten i øyeblikket, men hvis man ikke gjør det, vil situasjonen bare bli verre og verre. Dersom vi er ærlige fra begynnelsen, føler vi oss alltid bedre etterpå. Det er som en stor byrde blir tatt av skuldrene våre.

Lær dem å fortelle sannheten i kjærlighet
Barn kan noen ganger være skremmende ærlige. De kan for eksempel si: ”mamma, han mannen der er tykk”. Eller ”Se, mamma, hun har mange prikker i ansiktet”. Det kan være utrolig flaut. Derfor er det viktig å lære dem å si sannheten i kjærlighet. Vi må lære å ha en dyp kjærlighet for de rundt oss, slik at når vi når vi sier ting, blir de sagt på en omsorgsfull og kjærlig måte. Vi må lære barna at man kan si sannheten uten å såre. For eksempel: Hvis dere er på middagsbesøk hos noen, og barna ikke liker maten er det en stor forskjell på å si: ”Æsj, dette var ikke godt!” kontra ”Dette er ikke min favoritt, men jeg er veldig glad i salat. Kan jeg få litt mer av den?”. Denne måten å snakke på er god i alle livets situasjoner. Det er bra å lære barna å fokusere på hva de liker om noe/noen i stedet for det de ikke liker. Tenk deg at noen har kjøpt en ny genser, og spør hva du synes om den. Kanskje du ikke liker den så godt, men du kan svare at ”fargen var veldig fin”. Dersom de virkelig vil vite hva du tenker, kan du si det på en så fin måte som mulig. Det kan være vanskelig å si sannheten i kjærlighet. Dette er noe vi voksne også må være bevisst på, og noe vi må lære barna.


Lær dem å leve i lyset
Når man er i lyset, er det vanskeligere å skjule ting. Har du tenkt over det? Veldig mye kriminalitet skjer om natten og når det er mørkt. Hvis vi kan lære barna at når de sniker seg bort for å gjøre noe galt, er det som å leve i mørket. Når de er åpne og ærlige er det som å leve i lyset. Det er alltid best å leve i lyset


En familie - En inntekt 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Så hyggelig at du vil legge igjen en kommentar :)