søndag 3. mai 2015

6 måter å takle kaotiske situasjoner i hverdagen

Alle foreldre har opplevd kaotiske situasjoner i hjemmet. Midt i middagslagingen faller et barn og slår seg og kommer hylende til deg, i det du bøyer deg ned for å trøste han, oppdager du at toåringen har listet seg inn på badet og dratt utover flere ruller med toalettpapir. Du prøver å si han skal rydde opp etter seg og komme ut derfra. Akkurat da koker potetene over og vannet renner utover hele komfyren….

Eller dere er på butikken, og plutselig slår ett av barna seg helt vrang. Han/hun legger seg på gulvet og hyler. Folk rundt dere snur seg og rister på hodet….  Og akkurat når du har fått satt deg i bilen og er klar til å kjøre ringer endelig elektrikeren som du har ventet på i flere dager. Plutselig begynner barna å hyle i baksete. De gjør alt mulig for å få oppmerksomhet....

Barn er barn, og kaotiske situasjoner oppstår. Men det er mange måter å takle dem på og minske ”galskapen” i dem, slik at du kan beholde roen og hjelpe barna til å være i godt humør. Her er noen tips:

Vend oppmerksomheten mot noen annet
Dette er en super måte å takle kaos på. Tenk deg at dere er på butikken, og barnet ditt begynner å mase om å få en sjokolade. Da kan det være lurt å si noe som: ”Du, når vi kommer hjem skal du få noe godt. Hva har du lyst på da?” Eller hvis treåringen begynner å mase om å få en leke, er det supert å ha et par småting på lur i vesken. Ta fram en av disse. Snart glemmer de leken de ville ha. Dersom telefonen ringer, og barna begynner å mase på deg, kan du foreslå at de skal tegne en fin tegning til deg, eller bygge et legotårn som du skal komme å se på om en stund.

Miljøskifte
Å forandre omstendighetene kan også være god hjelp. Noen ganger når storebror blir veldig masete, kler jeg på han og sender han ut på plattingen en stund. Han er kanskje motvillig i begynnelsen, men etter hvert begynner han å leke der ute. Når han kommer inn igjen er han ofte en helt ny gutt. Det han trengte var forandring. Og dessuten er frisk luft, aktivitet og utfoldelse veldig bra for barn i alle aldere.

Musikk
Musikk kan være veldig effektivt for å få alle i bedre humør. Finn noe ”glad-musikk” med litt fart i. Velg noe som er gøy og passende. Kanskje du til og med kan hoppe litt rundt på gulvet sammen med barna. De synes vanligvis det er utrolig gøy når en voksen blir med og leker. Det er alltid bra å ha det gøy sammen med barna.

Møt dem på deres nivå
Når ingen ting annet fungerer, så legg fra deg det du holder på med, og møt dem på deres nivå i noen minutter. Selv om det er midt i den travleste tiden på dagen, er det viktig å ha en-til-en tid med barna. Det kan være små ting, for eksempel at du tar datteren din på fanget og leser en liten bok, eller setter deg ved siden av henne i sofaen og snakker om dagen hennes. Du kan leke litt med togbanen til sønnen din, eller spør han om hvordan det går med fotballtreningene hans. Finn ut hva som betyr noe for barna dine, og sett av litt tid til å gjøre det sammen med dem. Dette kan faktisk hindre kaotiske situasjoner senere på dagen. Barna føler de har blitt sett og at de er viktige. 

Ta tid til deg selv
Dersom du ikke har det bra med deg selv, er det mye vanskeligere å hjelpe barna. Gjør noe som hjelper deg å finne roen – snakk med en venn, les en bok, skriv, blogg, gjør noe kreativt, gå en tur, ta en lang god dusj…. Gjør noe som inspirerer deg, noe som gir deg påfyll og energi.

Tenk over det gode
Velg å tenke på alt det gode du har i livet ditt. Tenk at du har vært så heldig å få barn, husk, det er ikke alle som får oppleve dette. Tenkt på at du har en plass å bo, mat å spise, klær å ha på deg. Tenk over all gleden du får fra barna dine. Du har sikkert mye godt i livet som er lett å overse og ta som en selvfølge. Ved å tenke på alt det gode du har, er det lettere å ha en positiv holdning, som igjen smitter over på barna.

Det er ikke alltid lett å tenke på positive ting. Da kan det være lurt å ha små notater eller bilder med sitater som kan hjelpe oss. Nedenfor er et jeg liker godt.
(Du må gjerne skrive det ut om du ønsker det)

En familie - En inntekt (c)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Så hyggelig at du vil legge igjen en kommentar :)