mandag 4. mai 2015

25 råd til å snakke slik at barna lytter - (Del 1/5 - de 5 første)

Det er lett for meg å ikke tenke over hvordan jeg snakker til barna, og noen ganger blir jeg frustrert når de ikke hører etter når jeg snakker med dem. Men etterhvert har jeg lært at måten vi snakker til barna våre på har betydning. Derfor skal vi de fem neste dagene dele 25 råd om hvordan vi som foreldre kan snakke slik at barna hører på det vi sier. 

1. Få kontakt før du rettleder
Før du forteller barna hva de skal gjøre, sett deg ned slik at du er på samme nivå eller høyde som barnet. Få gjerne øyekontakt, for da er du sikker på at du har fått oppmerksomheten deres. Lær dem å være konsentrert. ”Jens, jeg trenger å se øynene dine”. ”Sofie, jeg trenger ørene dine en stund”. Vær bevisst på at øyekontakten ikke blir for intens. Vær naturlig og avslappet, men samtidig fokusert.


2. Henvend deg direkte
Når du skal få oppmerksomheten til barnet, så bruk navnet deres. Henvend deg direkte. ”Gustav, nå må du høre på meg litt….”

3. Vær kort
La poenget ditt komme fram i første setning. Jo lenger du snakker, jo større sannsynlighet er det at du mister oppmerksomheten til barnet. Dette er en feil vi gjør alt for mange ganger. Det gir barnet inntrykk av at du ikke er helt sikker på hva du vil si. Det er også lettere for oss å bli avsporet. ”Liam, hør litt på mamma. Du må henge opp jakken din. Klarer du det selv, eller skal mamma hjelpe deg?”
4. Kort og konsist
Bruk korte setninger. Tenk over og lytt til hvordan barn snakker sammen. Noter gjerne ned noen setninger. Når barna dine virker fjerne i blikket, hører de ikke etter lenger.

5. Si barnet ditt skal gjenta spørsmålet du stilte dem
Hvis barnet ikke klarer det, er det for langt og komplisert.


En familie - En inntekt (c)

1 kommentar:

  1. Lure tips! Det ER nemlig vanskelig å huske på hvordan man skal snakke til barna, spesielt hvis man er frustrert. Mitt beste tips er å øve når man ikke er frustrert ;)

    SvarSlett

Så hyggelig at du vil legge igjen en kommentar :)