søndag 12. april 2015

5 kjærlighetsspråk som er avgjørende for forholdet

Visste du at det finnes fem ulike kjærlighetsspråk? Alle har forskjellige måter å oppfatte og vise kjærlighet på, i følge Gary Chapman. De fem måtene å uttrykke kjærlighet på er: tid for hverandre, anerkjennende ord, gaver, fysisk nærhet og tjenester.


Dersom du og kjæresten/ektemaken har ulike kjærlighesspråk kan det gi dere utfordringer i forholdet. Kanskje viser dere kjærlighet på forskjellige måter. Dersom han gjør mange tjenester for deg, men det du ønsker er mer tid sammen, kan det være at du ikke oppfatter kjærligheten han viser deg. Det er helt i orden at vi er forskjellige, men det er viktig at vi er bevisst på det, og strekker oss litt både med tanke på å gi og ta i mot.
Ta imot med glede
Husk å ta imot kjærligheten som blir vist til deg, uansett hvordan det skjer. Takk for gode ord, si takk når du får en fin gave, eller når din kjære gjør en tjeneste for deg. Alle trenger respons, og dette er veldig viktig å huske på i et forhold. Gi kjærtegn tilbake når du får det. Bli med på noe gøy når du blir invitert. Gjør ditt beste for å legge merke til hva den andre gir deg, og forstå at du er elsket.
Tid for hverandre
Mange av oss føler på at tid er det vi har minst av. Da kan det dessverre være lett å prioritere andre ting framfor vår kjære. De er jo der i morgen også, så da kan vi være sammen med dem. Dette kan være en farlig vei….for snart er hver dag så full at det ikke er noe tid igjen til forholdet. Tenk over hvordan dere kan bruke tid sammen: Spis middag sammen, gå tur, reis på ferie, skru av tven, pcen, mobile og lignende og bruk en kveld på å prate sammen. Gjør noe sammen som er hyggelig for dere.
Gaver
Gaver trenger ikke være dyre. Poenget er at du viser at du har tenkt på den andre, og viser at du virkelig bryr deg om din kjære. Gaven kan være en liten ting du tar med hjem eller en fin blomsterbukett. Du kan la den andre få dra på kafé med en venn, eller overraske med et par billetter til en konsert. Det er du som vet hva som betyr noe for den andre i deres forhold. Vis at du har tenkt på han/henne med gaven du gir.
En mann sa at den fineste gaven han hadde fått, var at hun hadde kjøpt nye fiskefluer til ham, og at hun ble med på tur og bare satt der og så på at han fisket. En kvinne sa at den fineste gaven hun hadde fått, var et gavekort på treningstime hver torsdag, inkludert i gaven var at hun skulle komme hjem til nyvasket hus.

Anerkjennende ord
Et godt og anerkjennende ord kan gjøre mye for den som hører det. Et kompliment, en kjærlighetserklæring, ord som setter den andre i et godt lys og så videre. Dette tar verken mye tid eller energi, men kan bety utrolig mye for mottakeren. Eksempel på anerkjennende ord er: ”Så fin du er”. ”Jeg er stolt av deg”. ”Takk for at du tok tid til å lytte til meg i går”. ”Du er så utrolig vakker”.
Fysisk nærhet
For en person som har dette som kjærlighetsspråk kan de små berøringene være like viktig som de mest intime stundene. Små berøringer koster ingen ting, tar liten tid og kan gjøres ute blant folk. Det kan for eksempel være å leie hverandre, gi den andre en klem, sitte i armkroken og se en film og så videre. Dette er en fin måte å vise kjærlighet på. 
Tjenester
Tjenester kan ofte være hverdagslige ting, men det kan ligge mye omtanke og kjærlighet i dem. Ikke ta disse som en selvfølge. Husk å takk den andre for det han/hun gjør. En tjeneste kan være å lage middag, handle mat, skifte dekk på bilen, stå opp med barna så den andre får sove lenge, lage en kopp kaffe og servere den, skru opp en lampe og så videre. Husk at de tingene som blir gjort hver dag også er en måte å vise kjærlighet på.

En familie - En inntekt (c)


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Så hyggelig at du vil legge igjen en kommentar :)