fredag 31. mai 2013

Det er naturlig at vi er avhengige av hverandre, mener Fredrik Gule


I media raser debatten om kvinner kan være hjemme og om hvorvidt det er greit at de jobber deltid. Men hva tenker egentlig mennene? Hvordan opplever de at kvinner velger å være hjemme? Synes menn det er greit at de har det økonomiske ansvaret i familien? Vi har vært så heldige å få snakke med en mann som har en kone som er hjemmeværende. I familien Gule er det far Fredrik som har hele forsørgeransvaret. På den måten kan kona kan være hjemme. Hvorfor har de valgt slik?

- Kona mi er hjemme fordi hun ønsker å ha mer tid med barna. Vi har tre små på 3,5 år, 2 år og 9 måneder. De to eldste går 3 forholdsvis korte dager i barnehagen i uken, for å få leke med andre barn. Det er ingen andre barn hjemme her i nærområdet vårt, så derfor har vi valgt deltids barnehageplass. Vi ser for oss at minstemann kan være hjemme til han er 3 år, for så å ha deltidsplass i barnehage. Da begynner eldste på skolen, og vi håper vi kan kombinere jobb for kona mi med at han kan gå rett hjem fra skolen uten å bruke SFO.

I tillegg til å forsørge familien økonomisk, gjør Fredrik andre praktisk ting, som å ordne med bilene, handle mat og andre ting som trengs å gjøres. Han og kona samarbeider. For dem er det naturlig at kona vil gjøre mesteparten av husarbeidet og så videre. De er enig om og fullt klar over at de har forskjellige roller i familien og ser på det som en styrke.

- Vi har forskjellige roller i familien og utfyller hverandre. Vi er én enhet som fungerer sammen. Likestilling handler også om å kunne velge - kona mi har et sterkt ønske om mer tid med barna, og det støtter jeg henne i. At hun er hjemme betyr ikke at vi ikke er likestilt, vi har gjort et bevisst valg som vi er fornøyde med.

På hvilke områder er kona og barna dine avhengige av deg?

- Økonomisk. Men liker jo å tro at jeg har betydning på andre områder også ;-)

Fredrik synes ikke at det gjør noe at kona og barna er avhengig av han. Han synes det er fint at de er avhengig av hverandre.

- Vi er jo en enhet, familien, og det er jo da naturlig at vi også er avhengige av hverandre.

Minstegutten Edwin og Fredrik Gule. Foto: Linn Gule


Skulle du heller ønske at kona di jobbet? I tilfelle, hvorfor eller hvorfor ikke?

- Nei, jeg tror vi har en mye mer rolig, mindre stressende hverdag. Det gjør også at barna kan være større når de først begynner i barnehagen, og de kan ha kortere dager der. Så lenge hun trives med det, er det det beste for alle i familien.

Hva tror du du ville oppleve som best, at du jobber og forsørger familien, eller at kona di jobbet og var forsørger?

- Jeg tror det fungerer best for oss at jeg jobber og min kone er hjemme med barna. Jeg trives med jobben min og har respekt for de hjemmeværende - det krever så mye på mange områder.

Fredrik opplever å ha forsørgeransvaret i familien helt fint. Det er en rolle som må fylles, på samme måte som andre roller i familien, sier han.

Dersom kvinner har utdannelse, synes du da at det er bortkastet at hun velger å være hjemme?

- Nei, det synes jeg ikke. Alt har sin tid i livet, og det blir nok av år / tid til å jobbe og utnytte den utdannelsen man har tatt. Kona mi har lang utdannelse, men hun syns det er viktigere å bruke tiden med de små- og det står det respekt av.

Tror du at kona di og kollegaene dine respekterer deg mer fordi du gir av deg selv ved å forsørge hele familien og ikke bare deg selv?

- Det har jeg ikke tenkt så mye på, og er heller ikke så opptatt av. Vet at kona mi setter veldig pris på at vi tenker likt på dette området. Er jo mange som reagerer på vår måte å gjøre ting på, men det bryr jeg meg ikke om.

Tusen takk for at du tok deg tid til dette intervjuet. Det er spennende å lese ting fra menns perspektiv. Lykke til videre!


En familie - En inntekt (c)

2 kommentarer:

  1. Flott å lese! Den angsten for avhengighet som preger vår samfunn, er ikke bra for oss. At vi i en familie kan si høyt at vi trenger hverandre - det er en styrke. Dessuten er det en inkluderende tanke: At vi kan tenke positivt om at vi mennesker ikke klarer oss alene, det gjør at det ikke blir så stor forskjell mellom syke og friske, funksjonshemmede, senile eller friske,fulltidsarbeidende menn. Først og fremst er vi mennesker, og mennesker trenger hverandre!!

    Ellen

    SvarSlett

Så hyggelig at du vil legge igjen en kommentar :)