tirsdag 17. februar 2015

Får de for lite sosialisering?

Diskusjonen om det er best for barna å gå i barnehage eller være hjemme hos mamma eller pappa når de er små, dukker opp i ny og ne. Argumentene er mange. Et som ofte trekkes fram er det med sosialisering. Mange mener at barna må gå i barnehage for å bli sosialisert. Det er jeg ikke enig i. Guttene våre får rikelig med sosial kontakt. De treffer andre mennenser stort sett hver dag. Og så har de jo hverandre også. Jeg tror det er sunt å tenke litt utenfor boksen. Barn trenger ikke alltid å leke med barn på samme alder. Å være sammen med eldre eller yngre folk kan være veldig lærerikt og utviklende.

I bildeserien over fikk storebror lage plastalin fra bunn av sammen med bestemor. Han hadde det veldig gøy og lærte mye. 

Det er selvfølgelig bra for barna å leke med andre på samme alder også. Og vi som er hjemme må kanskje være litt kreative for å få det til. Men det finnes en god del tilbud allerede. Småbarnstreff, åpen barnehage, barneklubber, ya, barnekor og lignende finnes mange steder. Og så kan man arrangere playdates, besøke eldre mennesker som er mye alene, dra på et aldershjem, besøke butikker, gårder og så videre. Det er jo folk overalt! 


Vi er så heldige å få gå på småbarnstreff hver onsdag, og så har vi noe som heter YA hver fredag. Der får storebror treffe folk som er på hans alder og litt eldre. Han liker godt å gå dit. Vi har ofte playdates med andre som har barn under skolealder. Noen ganger leker de også med eldre barn. Så sosialiseringen er det ikke noe problem med!

En familie - En inntekt (c)


4 kommentarer:

  1. Dette har jeg tenkt en del på i forbindelse med at vi har tatt valget om at jeg skal være hjemme med lillebror litt ekstra. Vi føler ikke at han er klar for barnehage allerede i august, og med bare ett opptak i året, har vi bestemt at han skal få begynne august neste år. Da er han to år og fem mnd. Hvordan vil det gå med sosialiseringen? Antakeligvis helt fint, har jeg kommet frem til, det bare stiller litt større krav til meg som mamma med tanke på å følge opp at han får nok sosialisering. Vi har, som dere, flere alternativer, og det bekymrer meg ikke. At han har en storebror med bare 60 % bhg-plass gir ham uansett både det sosiale med andre barn OG tilstrekkelig alenetid med en voksen.
    Så nei, jeg er enig med deg. Ikke noe problem - under forutsetning av bevisste voksne :-)

    SvarSlett
  2. Dette har jeg tenkt en del på i forbindelse med at vi har tatt valget om at jeg skal være hjemme med lillebror litt ekstra. Vi føler ikke at han er klar for barnehage allerede i august, og med bare ett opptak i året, har vi bestemt at han skal få begynne august neste år. Da er han to år og fem mnd. Hvordan vil det gå med sosialiseringen? Antakeligvis helt fint, har jeg kommet frem til, det bare stiller litt større krav til meg som mamma med tanke på å følge opp at han får nok sosialisering. Vi har, som dere, flere alternativer, og det bekymrer meg ikke. At han har en storebror med bare 60 % bhg-plass gir ham uansett både det sosiale med andre barn OG tilstrekkelig alenetid med en voksen.
    Så nei, jeg er enig med deg. Ikke noe problem - under forutsetning av bevisste voksne :-)

    SvarSlett

Så hyggelig at du vil legge igjen en kommentar :)