tirsdag 11. juni 2013

Hjemmemammaer sparer samfunnet for millioner

Har du noen gang tenkt over hvor mye en hjemmemamma sparer samfunnet økonomisk? Jeg vet ikke akkurat hvor mye det er, men tenkte å trekke fram noen ting som jeg tror mange av oss ikke tenker så ofte over. 

For det første er det faktisk veldig dyrt for en kommune å subsidiere en barnehageplass. Det er billigere for dem å gi kontantstøtte. Når en mor velger å ha barna hjemme sparer de en barnehageplass, og når hun forsetter å ha barna hjemme etter at det er slutt på kontantstøtten, sparer kommunen flere titalls tusen (per barn) i året.

Illustrasjonsbilde fra google

Når en arbeider blir syk, kan hun bruke egenmelding og være hjemme noen dager uten at det går utover lønnen. Skulle sykdommen vare lenge får hun sykemelding og fortsatt full lønn. Men når en mamma som er hjemmeværende blir syk, er det ingen som betaler henne sykepenger. Med andre ord sparer arbeidsplassen og nav mye penger. 

En tredje ting er når barna blir syke. Da slipper pappa å ta fri fra jobb for å være hjemme hos syke barn. Mamma er jo der og passer på dem. Dette er en kjempefordel for arbeidsplassen til mannen. Han får mer kontinuitet i arbeidet sitt og blir en mer stabil arbeidstaker. Sykefraværet blir også lavere, så familier med hjemmemamma bidrar til en bedre statistikk.

Videre opplever familier med en hjemmeværende mindre stress og mas og sjansen for skilsmisse er mye mindre. En skilsmisse koster samfunnet mye penger! Her er et utkast fra en artikkel på forskning.no: ” – Økt velstand har sin bakside. Det vi ser tendenser til i denne undersøkelsen er at når kvinner blir mer likestilt med mannen økonomisk og dermed mindre avhengig, så slår dette negativt ut for familien. I gode tider går med andre ord flere familier i oppløsning, sier professor Ola Grytten.”Barna får ha en roligere hverdag med noen som alltid er tilstede. De får tid til å knytte seg til en omsorgsperson og føler seg ønsket. Jeg tror dette bidrar til at sjansen for psykiske lidelser minker. Det øker også sjansen for at disse barna vil vokse opp og bli velfungerende samfunnsborgere. Dette er en kjempefordel for vårt kjære fredreland.

Illustrasjonsfoto: Crestock


Listen kunne sikkert vært mye lengre. Jeg synes egentlig hjemmeværende kvinner fortjener en takk. Tenk hvor mye penger samfunnet sparer på at vi velger å hjemme.

En familie - En inntekt (c)

2 kommentarer:

  1. Det samme gjelder selvsagt også for hjemmepappaer.

    SvarSlett
  2. Så herlig at noen sitter med de samme tankene som meg <3 Jeg går hjemme med 3 barn, og i januar kommer fjerdemann. Fantastisk deilig for hele familien å ha en slik frihet. Mine barn får sunn og hjemmelaget middag, en mor som har tid til å hjelpe de med lekser, snakke om vanskelige ting, kjøre de på aktivitetsdag når skolen mangler sjåfører etc. Har 2 skolebarn og en 2 åring som går hjemme. Da ene skolegutten har diabetes type 1 krever dette litt ekstra. Da er det deilig at mor alltid er tilgjengelig til å komme innom skolen hvis det er noe:-)

    SvarSlett

Så hyggelig at du vil legge igjen en kommentar :)