lørdag 2. mars 2013

Artig sitat om pensjon


Tanta mi er en ganske festlig dame. Hun er mor til seks, og var hjemme med dem da de var små. Da hun nådde pensjonsalderen, ble det ikke så mye å få fra staten. Da kom det tørt fra henne. ”Hadde nabokona og jeg byttet barn og passet barna til hverandre, da hadde vi fått full pensjon...”Hva slags samfunn lever vi i? Å passe barna til naboen eller å passe på hunder når folk er på ferie, blir sett på som en jobb og at man gir til samfunnet, men å passe sine egne barn ser ikke ut til å bli verdsatt av staten.

Men for meg er det den viktigste og beste jobben jeg kan ha. Så jeg blir hjemme uansett jeg.

En familie - En inntekt (c)

10 kommentarer:

 1. Så enig med deg! Og takk for fin og engasjerande blogg,veldig fint å følge med!
  Mvh Hildegunn Øygard

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk for det :) Kjekt du liker bloggen og vil følge med.

   Slett
 2. Ser at det kun er folk som støtter her, så la meg gi et kritisk perspektiv. Det er nemlig en grov feil i innlegget over. Og her er den: Det å ta vare på barn BLIR verdsatt av den norske staten. Norske foreldre blir kjøpt fri fra jobb i til sammen 57 uker for hvert barn de får, det er uten sidestykke den beste ordningen i verden. Til sammenligning får italienske foreldre 140 dager betalt fri fra arbeidsplassen etter en fødsel, franske foreldre får 112 dager, og tyske og sveitsiske foreldre får 98 dager. Amerikanske foreldre får 0-7 dager (kilde: Huffington Post). Fra 1. juli 2013 får norske foreldre to uker til. Til sammen har norske småbarnsforeldre fått seks flere uker sammen med barna fra statens felleskasse siden 2005 (altså under en rødgrønn regjering). På toppen har vi kontantstøtten. Er dette å "ikke bli verdsatt av staten"? Når det å være lenge hjemme i tillegg til samfunnsøkonomisk tap hindrer likestilling, vil jeg samlet sett si at dette innlegget og denne bloggen rundt regnet er det dummeste jeg noen gang har lest.

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg skulle kanskje ha skrevet at "å passe barna sine etter at permisjonen er slutt, blir ikke verdsatt av staten". Og det er jo det som er poenget.

   Jeg kom over en interessant kommentar i dag. Jeg kopierer et par paragrafer fra den og lar de få være svar til deg. (Les gjerne hele artikkelen. Du finner link i innlegget over)

   "Blir ikke økonomisk verdsatt
   De tre første årene etter andre verdenskrig ble husmødrenes samfunnsinnsats taksert inn i statsbudsjettet og nasjonalproduktet, og det utgjorde en større sum enn verdiproduktet i jordbruk, skogbruk og fiske til sammen! Et amerikansk forsikringsselskap beregnet nylig verdien av en hjemmeværende mors arbeid, til 340.000 kroner i året regnet i amerikanske priser. Tid er penger, men hjemmearbeid blir ikke økonomisk verdsatt. Det er fortsatt en matematisk uoppklart gåte hvorfor hjemmearbeidende mødres omsorgsoppgaver blir regnet som arbeid, først når andre gjør det, som for eksempel statslønnede barnehageansatte og SFO-ansatte. Vi er kommet dit at det eneste moderne kvinner absolutt ikke får lov til er å passe sine egne barn.

   Nødvendig samfunnsoppgave
   Og her kommer en makroøkonomisk nøtt: Hvis to mødre er hjemme med sine tre små barn og gjør omsorgsjobben selv, er de gammeldagse og får null lønn. Men hvis de bytter barn og registrerer det som familiebarnehage, ja da får de full årslønn og alle rettigheter, og blir hyllet som selvstendig næringsdrivende og fremadstormende, moderne kvinner.

   Konklusjon: Kvinner og mødre har til alle tider arbeidet – som oftest fra morgen til kveld. Når samfunnet forandres, organiseres arbeidsliv og familieliv på nye måter, i tråd med tidens regjerende verdisett. Mors omsorgsarbeid for sine barn, er en helt nødvendig samfunnsoppgave for at nye skattebetalere skal se dagens lys og utvikle seg optimalt til gode borgere. Mangel på rettferdig lønn og sosiale rettigheter, hindrer mor i å kunne gi barna denne omsorgen. Det er på tide å spørre om organiseringen av dagens samfunn virkelig tar hensyn til barnas behov og relasjonen mellom mor og barn."

   Det er helt i orden at du ikke liker bloggen min. Men jeg forsetter nå å skrive her likevel jeg :)

   Ha en flott uke!

   Slett
 3. Ja men du anonym har tydeligvis lest mye og rundt regnet , tviler på du kan regne ! Er det likestilling å ikke ha valg mulighet ? Og vet du ikke at når en er hjemme med barn sparer kommunen mange tusen (rundt 10 tusen ) i mnd som det ellers blir betalt inn barnehager ! Samfunnsøkonomisk tap ? Vist mannen min tener 1 mill i året og betaler skatt og kommunen sparer på over 10 tusen i mnd per barn for at jeg passer barna mine og nå vet ikke jeg va du tener men si du eller noen andre tener 400 tusen i året og ja 2 som tener det 800 tusen til sammen og kommunen må ut med over 10000 kr per barn i barnehage ... Hvem er mest samfunnsnyttig da ?

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for kommentaren :) Kjekt at folk engasjerer seg!

   Slett
 4. Så utrulig fjernt den første anonym ! Samfunnsnyttig så da er man ikke samfunnsnyttig vist en i familien tener mer og betaler mer skatt enn snitte ! At det går Ann å være så smålig ! Trur nok det er misunnelse ute og går ! Henger du anonym ut dei som tener lite og for dei bidrar jo ikke like mye til samfunnet ??? Nei valgfrihet må vi ha , det må være plass til alle ! Folk må slutte å passe sånn på va andre gjør , syns det er trist med saueflokk mentalitet som råder og vist en ikke følger flokken er det viktig å fortelle at det er feil ! Fint du anonym veit hva som er rett og feil , fint at du kan sette den korrekte mal for oss andre ! No veit vi at det er ikkje samfunnsnyttig å leve på en inntekt vist ein har muligheit til det ( du veit jo ikke hvor høg den inntekten er , kan det være at den inntekten betaler 3 ganger så mye skatt som deg ? Obs då er jo den familien meir samfunnsnyttig enn deg ) likestilling er det jo ikke så lenge en ikke kan bestemme selv , så billige og patetiske poeng du har , du må sette deg litt mer inn i fakta og prøve og tenke litt for du kjem med påstander om at andre er dumme , for trur du skjønner selv hvem som er dummeste her som uttaler seg uten å ha peiling på noe !

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for kommentaren :) Kjekt at folk engasjerer seg!

   Slett
 5. Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.

  SvarSlett
 6. Takker for alle inspillene, jeg er ikke enig med dere, men spennende å høre deres meninger (uten at jeg går nærmere inn i argumenter). Og en presisering: Flott at det blogges, uansett mening. Det skaper mangfold og demokrati:)

  SvarSlett

Så hyggelig at du vil legge igjen en kommentar :)