lørdag 25. april 2015

Lær barn å si sannheten - 13 praktiske råd. Del 2/3

I går la vi ut første del av "Lær barn å si sannheten - 13 praktiske råd". Her får du de neste fem punktene. 


Lær dem sannhet
Hvordan kan vi lære og forstå hva som er sant? Jeg, for min del, forteller Bibelhistorier til barna mine hver dag, fordi jeg tror at alt som står i Bibelen er sant. I Bibelen står det mye om sannhet. I Salomos ordspråk 12:22 står det ”Herren avskyr løgnaktige lepper, men gleder seg over dem som viser trofasthet.” Dette er et vers jeg ønsker barna mine skal lære og forstå. Det står ikke; ”Gud liker ikke løgnere”. For det er IKKE sant! Det Bibelen lærer er at Jesus Kristus døde for oss da vi enda var syndere (eller løgnere om du vil). Jeg ønsker å lære barna mine at de ikke kan gjøre noe selv for å komme til himmelen og bli frelst. Det er basert på Guds nåde, og bare ved å tro på Jesu frelsesverk -at han tok straffen vi skulle ha hatt, og døde i vårt sted. Selv om vi ikke kan gjøre noe for å bli frelst, ønsker Gud at vi skal være ærlige. Gud elsker oss på tross av alt det gale vi gjør, men Han fryder seg allikevel når han ser at vi tar sannhet på alvor, og tror på det Han har sagt i sitt ord. 

Kanskje du som leser dette, ikke tror at det jeg nettopp skrev er sant. Dersom du synes det er vanskelig å bruke Bibelen og Bibelvers når du skal lære barna om hva sannhet er, så vil jeg oppmuntre deg til å finne ett eller annet sitat som kan være til hjelp for barna dine. Her er noen eksempel:
  •        ”En halv sannhet er en hel løgn.” –Jiddisk ordspråk
  •        ”Enhver løgn er to løgner – løgnen vi sier til andre og den vi sier til oss selv for å rettferdiggjøre det vi sa” –Robert Brault
  •        ”En løgn fikser kanskje nuet, men den har ingen framtid” -Ukjent forfatter
  •        ”Når du forteller en løgn, stjeler du noens rett til å høre sannheten” –Khaled Hosseini, Drageløperen, 2003
  •        ”Det finnes ingen pute som er så myk som en ren samvittighet” –Ukjent forfatter

Hold hendene på en plass til sannheten har blitt fortalt
Jeg har aldri prøvd dette selv, men leste om det på en annen blogg. Det høres kanskje litt rart ut, men de som har prøvd det, sier det fungere utrolig godt, særlig hvis det har skjedd noe mellom to søsken, og de forteller ulike versjoner av episoden. La to barn sitte mot hverandre og be dem holde hendene på en bestemt plass til de er ærlige. To ting kommer til å skje. For det førest vil du lett se hvem som forteller sannheten, basert på samtalen du har overhørt. For det andre, sannheten vil til slutt komme fram.

Les bøker om det å være ærlig
Barn lærer ved å lese. De lever seg inn i historiene og blir "knyttet" til personene i bøkene. Dette er noe vi kan utnytte, og i stedet for å komme med lange skjennepreker om hvordan de skal oppføres seg, kan vi finne bøker med god moral. Bøker kan få fram viktige lærdommer på en indirekte måte. Undersøk hva som er tilgjengelig på biblioteket i nærheten, bokhandler og butikker på Internett.  













Oppmuntre barna til å finne venner som er ærlige
Det er ingen tvil om at vi blir påvirket av vennene våre. Vi som foreldre bør derfor oppmuntre barna til å være sammen med andre som er ærlige. Vi kan hjelpe barna våre ved å stille dem spørsmål. Tenk deg at en venn ikke var ærlig. Spør ”Hvordan følte du deg da? Tror du du kan stole på dem igjen?” Vi må selvfølgelig lære barna at alle kan gjøre feil, og at det er viktig å tilgi, og gi folk flere sjanser. Men hvis vi oppdager at vennene til barna våre blir tatt i å lyge og være uærlige gang på gang, kan det være lurt å revurdere vennskapet. Du kan lære barna at de kan være hyggelige mot det barnet, men de trenger ikke være bestevenner.

Fokuser på sannhet
I stedet for å snakke om uærlighet og løgn, så fokuser heller på sannhet. Forklar at du vet noe har skjedd, og at dere nå kan løse dette sammen. Vi ønske å lære dem at vi kan skvære opp, være ærlige og be om unnskyldning. Vi ønsker også at barna skal vite at vi er på samme lag, og at vi støtter dem. Målet vårt er å lære dem å finne gode løsninger, vi vil at barna skal blir modne og reflekterte voksne, som ikke er styrt av frykt. 

Få med deg de siste fire punktene i morgen. Del 3/3.

En familie - En inntekt (c)

fredag 24. april 2015

Lær barn å si sannheten – 13 praktiske råd. Del 1/3

I de neste tre innleggene skal vi ta for oss et nokså uvanlig, men veldig viktig tema: Nemlig hvordan vi kan lære barna våre å snakke sant. Vi har 13 praktiske punkt som er til god hjelp. I dette innlegget tar vi for oss de fire første.


Gi belønning når de er ærlige
Det kan være vanskelig for barna å være ærlige, fordi de er redde for at de skal blir straffet for noe de har gjort. Derfor er det viktig å gi belønning når barna sier sannheten. Dersom du finner ut at barna har gjort noe galt, men likevel velger å si sannheten, prøv da å gi så lite straff som mulig. Kanskje du kan gi dem en advarsel, samtidig som du takker dem fordi de var ærlige. En unnskyldning er kanskje nok. Det er flott hvis de forstår at å vise nåde er større enn å gi straff. Vi må rose barna når de er ærlige, for dette vil oppmuntre dem til å være åpne med oss i framtiden, og det vil legge grunnlag for god kommunikasjon. Alle gjør feil, og vi kan lære av dem. La barna våre forstå at vi setter stor pris på sannhet.

Ikke mist kontrollen
Den beste måten å oppnå dårlig kommunikasjon med barna dine, er ved å miste kontrollen og ”freak out”. Kanskje barna dine kommer til deg for å dele noe som har vært vanskelig, som du kanskje ikke har lyst å vite. Det kan være noe om dem selv, eller om andre barn. Da kan det være lurt å svare med: ”Det var interessant. Fortell meg mer”. Kanskje du også kan si. ”Dette må jeg snakke med pappa om, så vi kan finne ut hva vi skal gjøre i denne situasjonen”. Selv om det føles ut som du har mistet kontrollen på innsiden, så gjør ditt aller beste for å virke rolig på utsiden. Vi ønsker jo helst at barna skal komme til oss med det som er vanskelig. Så husk å behold roen.


Ikke stemple barnet ditt
Når barna våre ikke sier sannheten, kan det fort dette ut av oss at de lyger, eller enda verre, at de er en løgner. Det kan være skummelt å stemple barna på denne måten. De tror på det vi sier. For et barn er det stor forskjell om du sier ”Du er en løgner,” og ”det du sa nå er ikke sant”. Det er ofte lett for oss å gjennomskue når et barn ikke forteller sannheten. Dette kan vi gjøre på en fin måte. Når barna er små og de utvikler fantasien sin, forteller de ofte ting som ikke stemmer med virkeligheten. Da kan du for eksempel si: ”Det var en morsom historie, men jeg tror du har diktet den opp. Det hadde vært ganske gøy hvis det faktisk skjedde i virkeligheten.” Når barna er små og utvikler fantasien sin, er det helt normalt at de kommer med alle slags rare historier. Da trenger ikke vi som foreldre å kalle dem løgnere eller lignende. Prøv å ”stemple” barna dine på en positiv måte, som for eksempel. ”Jeg vet at du er en ærlig gutt/jente”. ”Jeg er sikker på at du kan fortelle meg sannheten”.

Definer sannhet
Å skjule ting som man burde fortelle, er å være uærlig. Å snike rundt er uærlig. Å lure er heller ikke å være ærlig. Når man overdriver veldig forteller man egentlig ikke helt sannheten. Det er ikke alltid barna forstår hva det betyr å være ærlig, derfor er det viktig at vi hjelper dem å få en klar forståelse og definisjon av hva det er. Det er lurt å bruke eksempel. Ord som ”alltid, og ”aldri”, stemmer ofte ikke med sannheten. ”Jeg er så sulten at jeg holder på å dø”, er heller ikke helt sant. Det er overdrivelse og kan hindre barna i å bli tatt seriøst i framtidige samtaler.  En annen ting som er svært viktig å lære barna er at det er veldig farlig når andre barn ber dem om å lyve. ”Ikke fortelle dette til foreldrene dine…” Dette er heller en klar indikasjon på at de bør fortelle nettopp dette til foreldrene. Vi må beskytte barna våre ved å vise dem hva det betyr å være ærlig, og hvordan man gjør det rent praktisk. Vi ønsker også at de skal forstå at det alltid er trygt å komme til foreldrene med sannheten. (Og det bør det være).

Få med deg neste del (2/3) Den blir lagt ut i morgen.

En familie - En inntekt (c)

torsdag 23. april 2015

Praktiske mål for livets skole - tilpasset de ulike aldersgruppene

Når vi går på skole og tar utdanning er det for å bygge opp kompetanse for en fremtidig jobb. Dette er noe alle forstår. Men tenker vi over at livet generelt også krever kompetanse? For hver ny alder er det nye utfordringer og potensielle lærdommer å tilegne seg i livets skole. Som foreldre kan vi hjelpe barna med å lære praktiske ting fra de er ganske små. Dette vil gjøre dem til gode samfunnsborgere, venner og ektemaker i framtiden.

Nedenfor ser du et forslag om praktiske mål for livets skole tilpasset de ulike aldersgruppene.


Ønsker du å skrive ut dette og lignende bilder med praktiske tips, så er du hjertelig velkommen til det. Som takk kan du gjerne fortelle om denne bloggen til folk du kjenner, og gjerne invitere et par-tre stykker til å like og følge oss på facebook.

En familie - En inntekt (c)


onsdag 22. april 2015

Husmormote 2015: Dagens modell: Fru Jacobsen


Dagens modell til husmormote 2015 er selveste Fru Jacobsen. Hun er en kjent mammablogger som også er hjemmemamma. Her viser hun frem en kjole hun er glad i å bruke både til hverdags og fest. La deg inspirere av denne flotte kvinnen.




Ønsker du å stille som modell til husmormote 2015? Vi tar gjerne imot bilder av husmødre, hjemmemammaer eller mammaer som jobber deltid. Send bilder (og litt tekst hvis ønskelig) til: enfamilieeninntekt@gmail.com Vi håper å høre fra deg.

PS: Du velger selv om du vil stille med full navn og ansikt, eller om du ønsker å være anonym (og hodeløs :)

En familie - En inntekt (c)

tirsdag 21. april 2015

Er god folkeskikk i ferd med å gå tapt? Konkrete tips til hva vi fortsatt bør lære barna

Det er ikke så ofte vi hører om god folkeskikk lenger. Er dette i fred med å gå tapt? Før var det vanlig at barna lærte om hva som var god oppførsel i forskjellige situasjoner. Nå har jeg inntrykk av at det ikke er så vanlig lenger.

Vi vil gjerne slå et slag for å lære de søte små om hva som er god og korrekt oppførsel. Kanskje noen synest dette er litt gammeldags, og det er helt greit. Jeg vil først og fremst utfordre meg selv til å ta tak i dette. Og i samme slengen deler jeg noen tips med dere. Kanskje her er noe dere også kan bruke?


En familie - En inntekt (c)

Sunn og smakfull kyllingrett med spinatkrem og ris

Her er oppskift på en enkel, god og sunn middag som passer både til hverdags og når du har middagsgjester.


Du trenger:

  • 4 kyllingfileter
  • 2 ss smør
  • 1 finhakket løk
  • 2 fedd hvitløk
  • 200 g friske spinatblad
  • 1 beger creme fraiche
  • salt og pepper


Kyllingen - dette gjør du:

  • Smelt 2 ss smør i en stekepanne
  • Stek løk og ett redd hvitløk
  • Legg kyllingfiletene i pannen og la dem steke et par minutter på hver side
  • Skru ned varmen og la dem surre i ca ti minutter under lokk
  • Snu med jevne mellomrom


Spinatkrem - dette gjør du:
  • Skyll spinaten godt
  • Varm 1 ss smør i en kjele
  • Ha i spinaten
  • Vend spinaten til den faller sammen
  • Tilsett creme fraiche og et finhakket hvitløksfedd
  • La det surre i noen minutter
  • Smak til med salt og pepper


Legg så kyllingfiletene i spinatkremen og server med kokt ris


En familie - En inntekt (c)

søndag 19. april 2015

5 grunner til at barn bør hjelpe til med husarbeid

Det er lett for at vi som foreldre gjør alt i huset. Ofte er det mer arbeid å få barn til å gjøre noe, enn å gjøre det selv. Men hvis vi aldri slipper dem til og aldri tar oss tid til å lære dem å gjøre husarbeid, tar vi fra dem muligheten til å lære viktige og nyttige ting. På sikt vil det også bli lettere for oss foreldre å holde huset ryddig og rent. Les 5 grunner til at barn bør hjelpe til med husarbeidet nedenfor.


De er en del av familien
De roter, de spiser mat, de bruker klær, de skitner til kopper og fat akkurat slik som du og jeg. De bør derfor hjelpe til med å rydde opp etter seg.

De tilegner seg viktige egenskaper de vil få bruk for senere i livet

Dette er utrolig viktig. Hjemmet er den perfekte plassen å lære hvordan man skal gjøre ting. Dersom de ikke lærer det hjemme, må de lærer det en annen plass senere i livet. Nå har du sjansen til å lære dem slik at de er forberedt på det som møter dem senere i livet. 


De lærer å ta ansvar

Ansvar er nøkkelen. Dersom de vet at de har ansvar for noe, og at andre stoler på at de skal gjøre det, er det mye større sannsynlighet for at de vil utføre oppgavene sine. 


De lærer verdien av arbeid

Dette er også utrolig viktig. Finnes det noen i dagens samfunn som liker å jobbe hardt? Har vi mistet gleden ved å ta et tak? Det er ikke alle som er født med arbeidslyst, men alle kan lære hvor viktig det er å jobbe, og bli glad i å jobbe. For, med mestring kommer gleden.  


De blir mer takknemlig

Når barna forstår hvor mye arbeid det er å gjøre noe, vil de etter hvert blir mer takknemlige til dem som gjør det. De oppdager at når glass, tallerkener og kopper er skitne, så må noen vaske dem. De forstår at når noen bare slenger yttertøyet på gulvet må noen andre henge det opp. Og så videre.



Nedenfor ser du et forslag til arbeidsoppgaver som passer til barn i ulike aldere. Det er viktig at de ikke får oppgaver som de ikke greier å utføre. Får de oppgaver som er tilpasset alderen, vil de føle mestring, noe som igjen gir glede. Dette er bare et forslag. Du kjenner barna dine og vet hva de er klar for.


Inspirasjon til denne oversikten fant vi hos Mique.

En familie - En inntekt (c)

Bare en uke igjen til vi trekker vår Give Away

Har du fått med deg at vi har en flott Give Away gående på bloggen akkurat nå? Du har enda mulighet til å bli med. Gå til innlegget: Give Away: Nydelig håndlaget hårpynt til babyjente og se hvordan du kan ta lodd og bli med å vinne flotte premier.

En familie - En inntekt (c)

What I wish I had known before I had kids....

Jeg kom teksten nedenfor på pinterest, og syntes den var så bra at jeg ville dele den her. Jeg er glad jeg fikk lese dette nå som barna våre enda er ganske små. 


En familie - En inntekt (c)