lørdag 25. april 2015

Lær barn å si sannheten - 13 praktiske råd. Del 2/3

I går la vi ut første del av "Lær barn å si sannheten - 13 praktiske råd". Her får du de neste fem punktene. 


Lær dem sannhet
Hvordan kan vi lære og forstå hva som er sant? Jeg, for min del, forteller Bibelhistorier til barna mine hver dag, fordi jeg tror at alt som står i Bibelen er sant. I Bibelen står det mye om sannhet. I Salomos ordspråk 12:22 står det ”Herren avskyr løgnaktige lepper, men gleder seg over dem som viser trofasthet.” Dette er et vers jeg ønsker barna mine skal lære og forstå. Det står ikke; ”Gud liker ikke løgnere”. For det er IKKE sant! Det Bibelen lærer er at Jesus Kristus døde for oss da vi enda var syndere (eller løgnere om du vil). Jeg ønsker å lære barna mine at de ikke kan gjøre noe selv for å komme til himmelen og bli frelst. Det er basert på Guds nåde, og bare ved å tro på Jesu frelsesverk -at han tok straffen vi skulle ha hatt, og døde i vårt sted. Selv om vi ikke kan gjøre noe for å bli frelst, ønsker Gud at vi skal være ærlige. Gud elsker oss på tross av alt det gale vi gjør, men Han fryder seg allikevel når han ser at vi tar sannhet på alvor, og tror på det Han har sagt i sitt ord. 

Kanskje du som leser dette, ikke tror at det jeg nettopp skrev er sant. Dersom du synes det er vanskelig å bruke Bibelen og Bibelvers når du skal lære barna om hva sannhet er, så vil jeg oppmuntre deg til å finne ett eller annet sitat som kan være til hjelp for barna dine. Her er noen eksempel:
  •        ”En halv sannhet er en hel løgn.” –Jiddisk ordspråk
  •        ”Enhver løgn er to løgner – løgnen vi sier til andre og den vi sier til oss selv for å rettferdiggjøre det vi sa” –Robert Brault
  •        ”En løgn fikser kanskje nuet, men den har ingen framtid” -Ukjent forfatter
  •        ”Når du forteller en løgn, stjeler du noens rett til å høre sannheten” –Khaled Hosseini, Drageløperen, 2003
  •        ”Det finnes ingen pute som er så myk som en ren samvittighet” –Ukjent forfatter

Hold hendene på en plass til sannheten har blitt fortalt
Jeg har aldri prøvd dette selv, men leste om det på en annen blogg. Det høres kanskje litt rart ut, men de som har prøvd det, sier det fungere utrolig godt, særlig hvis det har skjedd noe mellom to søsken, og de forteller ulike versjoner av episoden. La to barn sitte mot hverandre og be dem holde hendene på en bestemt plass til de er ærlige. To ting kommer til å skje. For det førest vil du lett se hvem som forteller sannheten, basert på samtalen du har overhørt. For det andre, sannheten vil til slutt komme fram.

Les bøker om det å være ærlig
Barn lærer ved å lese. De lever seg inn i historiene og blir "knyttet" til personene i bøkene. Dette er noe vi kan utnytte, og i stedet for å komme med lange skjennepreker om hvordan de skal oppføres seg, kan vi finne bøker med god moral. Bøker kan få fram viktige lærdommer på en indirekte måte. Undersøk hva som er tilgjengelig på biblioteket i nærheten, bokhandler og butikker på Internett.  

Oppmuntre barna til å finne venner som er ærlige
Det er ingen tvil om at vi blir påvirket av vennene våre. Vi som foreldre bør derfor oppmuntre barna til å være sammen med andre som er ærlige. Vi kan hjelpe barna våre ved å stille dem spørsmål. Tenk deg at en venn ikke var ærlig. Spør ”Hvordan følte du deg da? Tror du du kan stole på dem igjen?” Vi må selvfølgelig lære barna at alle kan gjøre feil, og at det er viktig å tilgi, og gi folk flere sjanser. Men hvis vi oppdager at vennene til barna våre blir tatt i å lyge og være uærlige gang på gang, kan det være lurt å revurdere vennskapet. Du kan lære barna at de kan være hyggelige mot det barnet, men de trenger ikke være bestevenner.

Fokuser på sannhet
I stedet for å snakke om uærlighet og løgn, så fokuser heller på sannhet. Forklar at du vet noe har skjedd, og at dere nå kan løse dette sammen. Vi ønske å lære dem at vi kan skvære opp, være ærlige og be om unnskyldning. Vi ønsker også at barna skal vite at vi er på samme lag, og at vi støtter dem. Målet vårt er å lære dem å finne gode løsninger, vi vil at barna skal blir modne og reflekterte voksne, som ikke er styrt av frykt. 

Få med deg de siste fire punktene i morgen. Del 3/3.

En familie - En inntekt (c)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Så hyggelig at du vil legge igjen en kommentar :)